Itxako, cu Oana Chirilă și Alexandrina Barbosa în echipă, este senzația Ligii Campionilor. După ce a întors un handicap de opt goluri cu Oltchim în urmă cu două luni în grupa principală, iar apoi a bătut alte două favorite, Buducnost și Györ, formația spaniolă a aterizat în finala competiției, producând cea mai mare surpriză a ultimului deceniu.
Oana Chirilă (ex-Șoit, 30 de ani) este românca poate cel mai puțin vizibilă când vine vorba de echipa națională, dar un soi de talisman pentru România având în vedere că a luat parte la cele mai mari performanțe ale reprezentativei din ultimii 30 de ani, adică argintul Mondial din 2005 și bronzul European din 2010. „Poate că nu am fost o jucătoare decisivă la națională, dar întâmplarea face că am fost convocată la lot și în 2005, și în 2010. Chiar glumeam cu fetele pe această temă”, spune handbalista.
„Nu mi-a plăcut handbalul”
Povestea finalistei Champions League începe la Cluj, într-un moment în care, spre exemplu, Mariana Târcă era una dintre stelele Europei. Oana susține că a ajuns la handbal întâmplător, fiind descoperită în curtea școlii de profesorii Cornel Mihăilă și Mircea Pârvu: „Făceam atletism, dar am fost obligată să merg la handbal de către părinți și directoarea școlii, care m-a amenințat cu exmatricularea dacă refuz. Nu mi-a plăcut handbalul la început, dar atunci chiar am crezut că pot fi dată afară de la școală. Norocul a fost că s-a «prins» de mine după două săptămâni, când am făcut prima deplasare la Sf. Gheorghe. Mi-a plăcut atmosfera de grup, m-a atras”. La 16 ani distanță … „Nu regret deloc că am ajuns la handbal. A fost cea mai bună alegere din viață, am ascultat un sfat foarte bun”, continuă Chirilă.
„Real – Barça la fotbal bate tot” Oana și-a făcut „botezul” în Liga Națională la „U” Cluj, dar marea performanță a cunoscut-o în Spania. De nouă sezoane, interul dreapta a devenit una dintre figurile emblematice din întrecerea iberică, obținând titlul atât cu Elda Prestigio, unde a jucat opt sezoane, cât și cu Itxako. „M-am obișnuit cu viața de aici, pot spune că am jucat handbal mai mult în Spania, decât în România. Oricum, sunt mult mai apreciată aici”, afirmă tricolora. Dar cum e privită în Spania calificarea lui Itxako în finala Ligii? „Handbalul nu e la fel de mediatizat ca în România, unde ar fi fost nebunie dacă eram în finală. Se face vâlvă, însă doar în regiunea Navarra, lumea ne felicită. Un meci Real Madrid – Barcelona la fotbal bate tot. Orice meci de fotbal este mai important decât o finală de Liga Campionilor la handbal feminin”, ne explică Oana Chirilă. „Finala nu-mi garantează locul”
Fiind de nouă sezoane în Spania, Oana Chirilă a fost la un pas de a juca pentru reprezentativa acestei țări, alături de o altă româncă, Mihaela Ciobanu. „Sincer, am avut un moment de cumpănă. Nu mai primisem de multă vreme o convocare din țară, iar spaniolii au tot încercat să mă convingă să joc pentru naționala lor. Marele meu vis este să ajung la Jocurile Olimpice, iar anul trecut mă gândeam să accept propunerea lor. Până când a venit o convocare din România, înainte de Europene. N-am stat deloc pe gânduri și m-am decis să continui pentru România”, ne povestește Oana, convinsă însă că o calificare în finala Ligii cu Itxako nu îi garantează un loc în lotul pentru Londra 2012. „În țară sunt două tinere, stângace, foarte bune. Nu e obligatoriu ca eu să fiu în lot, trebuie să continui cu evoluții bune la Itxako pentru a prinde naționala”, conchide Chirilă.
43 de goluri a marcat Oana Chirilă în acest sezon de Champions League, fiind în Top 30
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER